Sljedeće generacija Volkswagen SUS motora biće i posljednja?
Log in

Sljedeće generacija Volkswagen SUS motora biće i posljednja?

Nakon čuvenog dieselgate skandala Volkswagen nije krio ambicije da razvija elektrifikovane automobile, što je i dokazao kroz svoje modele. Prema pisanju Bloomberg-a ova će njemačka kompanija u budućnosti potpuno odbaciti motore sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Ovo se naravno neće desiti preko noći, no navodi se da bi sljedeća generacija benzinskih i dizelskih motora ove kompanije trebala biti i posljednja. Nove benzinske i dizelske jedinice doći će po planu 2016, pa bi ta godina mogla označiti kraj jedne ere za Volkswagen.

Volkswagen-ID_Vizzion_Concept-2018-10er24-01.jpg

Glavni strateg Volkswagena, Michael Jost objašnjava:

"Postepeno izbacujemo motor sa unutrašnjim sagorijevanjem do apsolutnog minimuma." On je rekao: "Naše kolege rade na posljednjoj platformi za vozila koja nijesu CO2 neutralna".

Podsjetimo da Volkswagen sve više gura svoji ID električnu porodicu, a već iduće godine sa proizvodnih traka zakotrljaće se hečbek za koji se vjeruje da će se zvati ID Neo.

Naravno, nakon izlaska kompletne ID porodice, modeli sa konvencionalnim motorima će biti i dalje dostupni, bar neko vrijeme. Jost čak navodi da će konvencionalni modeli biti možda još dugo rađeni za nerazvijena tržišta bez potrebne infrastrukture.

Milan Vukićević, CGauto

megapixel logo