Porsche zacrtao cilj na Nirburgringu sa novim hiperautomobilom
Log in

Porsche zacrtao cilj na Nirburgringu sa novim hiperautomobilom

Porsche ulaže veliku energiju i resurse u razvoj njihovog novog hiperautomobila, a kao glavni uslov u ovoj kompaniji postavili su veoma nisko vrijeme na Nirburgring stazi.

Zapravo cijela se filozofija ovdje bazira na impresivnom vremenu na čuvenoj njemačkoj stazi. To je za TopGear potvrdio šef motorsport odjeljenja, Frank-Steffen Walliser. Preciznije, cilje je postići vrijeme 6 minuta i 30 sekundi ili niže.

96aa0d8b-porsche-918-spyder-7.jpg

"On mora postići 6m 30s na Nurburgringu. Baš me briga za pogon, 6m 30s je meta ", rekao je Walliser. "Sportski automobili su definisani njihovim performansama, onda moramo da pogledamo kako to postići. Električni automobil sa 6m 30s je priličan izazov. Dakle, hibrid je malo vjerovatan, potpuno električni hypercar još manje."

Porsche vjeruje da je jurenje rekorda na Ringu sa direktnim nasljednikom 918 Spyder-a neophodno. "5.000 godina čovječanstvo upoređuje performanse u raznim takmičenjima, u fudbalu, na skupovima, bacanju koplja i bilo kog drugog. Ne vidim da će prestati ", komentarisao je Walliser.

4a720da7-porsche-918-spyder-3.jpg

Podsjetimo da je trenutni vladar staze Lamborghini Aventador SVJ sa vremenom 6:44.97 koje je postigao ranije ove godine, a za 2,3 s je pretekao Porsche 911 GT2 RS. Model 918 Spyder je još 2013. bio rekorder staze sa vremenom 6 minuta i 57 s.

Milan Vukićević, CGauto

megapixel logo