Geely razvija „supersonične“ vozove
Log in

Geely razvija „supersonične“ vozove

Geely je potpisao ugovor sa China Aerospace Science and Industry Corp (CASIC) sa ciljem razvoja ultra brzih vozova, sistema vrlo sličnog Hyperloopu koji razvija Elon Musk.

Reuters navodi da je u osnovi ovog sporazuma razvoj transporta sa magnetski levitirajućim vozovima koji bi se kretali u vakumskim cijevima radi smanjenja otpora vazduhu.

CASIC tvrdi da oni već razvijaju sistem po kom će se ovi vozovi kretati u vakumskim cijevima brzinom od 1000 km/h, te da istražuju tehnologije kojima bi se ta brzina podigla na 4000 km/h u budućnosti. Ovo je dokaz da Kina želi i ulaže dosta u ovakav vid prevoza.

Ni Geely ni CASIC nijesu za sada iznosili detalje ugovora, veličini investicije ili vremenskom limitu u kom bi se ovaj plan sproveo u realnost.

"Tehnologije razvijene realizacijom supersonicnih vozova pomažu Geely Holdingu da unaprijedi polja novih vrsta vozila, automobilske sigurnosti i nove materijale", kaže Geely.

Podsjetimo, predloženi sistem je vrlo sličan Hiperloop sistemu koji razvija više kompanija u Sjedinjenim Državama. Ovaj sistem takođe koristi magnetne levitacije i vakuumske cijevi sa konačnim ciljem prevoza putnika pri maksimalnim brzinama od 1220 km / h.

Milan Vukićević, CGauto

Poslednji put izmenjenopetak, 09 novembar 2018 18:40
megapixel logo