Koje su to najpopularnije boje za automobile?
Log in

Koje su to najpopularnije boje za automobile?

Ovaj izvještaj ukazuje da u pogledu boja postoje izrazite razlike među individualnim automobilskim segmentima. Što je automobil manji, širi je spektar boja, dok je kod većih automobila naglasak na specijalnim efektima.

Na području Evrope za završne premaze najviše se koristi bijela boja. Od 2007. godine procenat bijelih vozila konstantno raste i sada iznosi 30 procenata. Zajedno sa crnom, sivom i srebrnom, ovi takoreći  „bezbojni“ završni premazi prisutni su kod preko 75 procenata novih automobila.

P90237965-bmw-group-plant-dijk.jpg

I, dok se upotreba ovog spektra posljednjih godina ne mijenja, došlo je do značajnih promjena u upotrebi hromatskih boja. Na ovom planu, plava boja ističe se kao najpopularnija na evropskim putevima, bez obzira na tip automobila. Crvena i braon se takođe mogu često vidjeti, dok je braon naročito popularna kod SUV tipa vozila, a crvena kod malih i srednjih automobila.

Kako boje nijesu jedini način da se ljudi istaknu, tu su i specijalni efekti. Kod ahromatskih boja kao što su crna, srebrna, a posebno bijela, pažljivo odabrani specijalni efekti mogu učiniti da se ove nijanse ponašaju potpuno individualno.

P90237966-bmw-group-plant-jkcheck-10-2016-2249px.jpg

U 2017. godini više od polovine automobila u Evropi imalo je luksuzni premaz sa metalik efektom, a njih 16 procenata bilo je sa efektom bisernog odsjaja. Gotovo jedan od tri automobila ima čist i čvrst završni premaz, uglavnom u segmentu malih automobila.

Magazinauto

megapixel logo