Uskoro stiže nova Mazda3
Log in

Uskoro stiže nova Mazda3

Nakon objavljivanja teaser videa prethodnog mjeseca Mazda je sa novom fotografijom potvrdila skori dolazak nove „trojke“. Mazda3 će definitivno svoj debi pred publikom imati na sajmu u Los Anđelesu  krajem ovog mjeseca, dok bi se internet prezentacija mogla dogoditi i za par sedmica.

mazda-kai-concept.jpg

Dobra vijest je i to da će ovom prilikom biti predstavljen i model u hečbek varijanti kao i onaj u sedan formi. Naravno, detalji za sada nijesu poznati ali je sigurno da će model poprimiti zreliju interpretaciju sjajnog Kodo dizajna. Pretpostavka je de će Kai koncept biti dobra polazna osnova za serijski model.

mazda-kai-concept (4).jpg

Kratko saopštenje za javnost otkriva da će Mazda3 dolaziti sa novom generacijom SkyActiv motora, a modernizovana platforma ima za cilj da "isporuči nove dimenzije zadovoljstva vožnje kupcima širom svijeta“.

mazda-kai-concept (3).jpg

Najbitnija je reklo bi se implementacija SkyActiv-X benzinskog motora za koji se navodi da 20-30% manje troši a isporučuje 20% više obrtnog momenta. Ovo ga dovodi na nivoe dizelskih agregata.

mazda-kai-concept (1).jpg

Prototip motora je projektovan tako da radi sa šestostepenim manuelnim mjenjačem, kao i automatikom sa istim brojem stepeni prenosa. U prototipima, inženjeri Mazde morali su primijeniti specijalnu pjenu u motornom prostoru da bi utišali četvorocilindarski agregat, isto kao što pojedini evropski proizvođači rade sa dizelašima.

mazda-kai-concept (2).jpg

Dave Coleman, menadžer Mazdinog inženjeringa za dinamiku vozila, priznao je da je buku, vibracije i grubost kod novog agregata bilo vrlo teško obuzdati zbog njegove „eksplozivne“ prirode i visokog stepena kompresije. Dodao je kako aktuelni SkyActiv-G motor nema sličnosti sa novim agregatom.

Više o novoj generaciji Mazda3 modela saznaćemo za par sedmica kada bude i zvanično predstavljen.

Milan Vukićević, CGauto

megapixel logo