Jaguar-Land Rover otvorio novu fabriku u Slovačkoj
Log in

Jaguar-Land Rover otvorio novu fabriku u Slovačkoj

Kao da Slovacima nije dosta što su ionako “centar svijeta” kada je automobilska industrija u pitanju, Jaguar-Land Rover otvorio je novu fabriku u Slovačkoj koja će do 2020. proizvoditi 100.000 automobila godišnje.

Fabrika u mjestu Nitra uključuje najsavremenije tehnologije, budući da je ovo prvi pogon u Evropi koji koristi Kuka sistem impulsnih nosača koji nudi 30 posto brže vrijeme prenosa od konvencionalnih transportnih sistema. Visoko automatizovani pogon za bojanje će biti dodat kasnije.

6e61cd16-jlr-slovakia-01.jpg

Fabrika JLR-a Nitra trenutno zapošljava oko 1.500 ljudi, ali će već u novembru regrutovati dodatnih 850. Svi zaposleni su učestvovali u projektu JLR-a koji je napravljen za 12 nedfelja. Objekt, koji predstavlja investiciju od 1,6 milijardi dolara, inicijalno će proizvoditi Land Rover Discovery modele.

"Dok srce i duša Jaguara Land Rovera ostaju čvrsto usidreni u Velikoj Britaniji, širenje na međunarodnom nivou samo obogaćuje i jača naše poslovanje u Velikoj Britaniji", rekao je dr Ralf Speth, direktor kompanije JLR. "Današnje otvaranje naše fabrike za proizvodnju nove generacije u Slovačkoj predstavlja početak nove ere u proizvodnji Jaguar Land Rovera".

0adf8237-jlr-slovakia-03.jpg

"Počinjemo sa jednim modelom i jednom smjenom. U novembru ćemo početi zapošljavanje za drugu smjenu, koja će biti operativna u drugoj polovini naredne godine. Godišnji kapacitet od 100.000 automobila će biti postignut 2020. godine”, kazao je direktor fabrike Alexander Wortberg.

Milan Vukićević, CGauto

megapixel logo