Aluminijumska ili čelična felna, koja je jača?
Log in

Aluminijumska ili čelična felna, koja je jača?

Pred nama je ponovo period niskih temperatura i otežanih uslova vožnje. Vrijeme je promjena guma pa se sva pažnja stavlja na izbor najboljih pneumatika, ali šta je s felnama?

Vozači najčešće biraju čelične felne za montažu zimskih guma, ali oni koji vole da im automobil izgleda atraktivno tokom svih godišnjih doba čak i zimi ne odustaju od aluminijumskih felni.

Ekipa finskog YouTube kanala, Hydraulic Press Channel, već godinama pod industrijsku hidrauličku presu gura kojekakve predmete s manje ili više eksplozivnim rezultatima.

Ovaj put ih je zanimalo koje felne su snažnije - aluminijumske ili čelične i kako se ponašaju pod višestruko većim opterećenjem od deklarisanog.

Kao što možete vidjeti iz priloženog video zapisa, aluminijumska felna je sposobna da podnese veću silu od čelične, ali drugačije reaguje jednom kada ova pređe njen prag tolerancije. Dok će se čelična felna saviti, aluminijumska će se jednostavno slomiti. Čelične felne su zato bolja opcija za zimsku vožnju, kada su veće šanse za manje nezgode.

Ovo i nije neočekivani rezultat testa, ali zanimljivo je vidjeti kako u graničnim trenucima reaguju različiti materijali. Tako bi nalijetanje većom brzinom na ivičnjak ili dublji šaht moglo da vas košta savijanja čelične odnosno pucanja aluminijumske felne.

Naravno, najveći dio šoka na sebe preuzima guma, pa je zato potrebno uvijek paziti da je njihov nivo pritiska na optimalnoj nivou.

Tportal

Poslednji put izmenjenoutorak, 23 oktobar 2018 17:29
megapixel logo