Volkswagen nudi podsticaje za zamjenu starih dizelaša
Log in

Volkswagen nudi podsticaje za zamjenu starih dizelaša

Njemački automobilski div Volkswagen je saopštio da će ponuditi nove podsticaje vlasnicima starih dizelskih automobila koji odluče da ih zamijene za nove modele u sklopu nastojanja da se izbjegne zabrana saobraćanja dizelaša u većim njemačkim gradovima, prenosi Seebiz.

Podsticaji će stupiti na snagu odmah a obuhvatiće vozila sa standardima emisije Euro 1 do Euro 4 u cijeloj Njemačkoj, kao i dizelskih vozila sa standardom Euro 4 ili Euro 5 u njemačkim gradovima u kojima je nivo zagađenosti ocijenjen opasno visokim.

Iz Volkswagena su najavili da će uništiti starija vozila, što će po direktoru prodaje Christianu Dahlheimu predstavljati „značajan doprinos" boljem kvalitetu vazduha.

U saopštenju se ne navodi visina podsticaja ali je anonimni izvor za novinsku agenciju dpa izjavio da će se kretati i do iznosa od 10.000 eura za vozila sa standardom Euro 1 do Euro 4.

Njemačka industrija automobila je pod velikim pritiskom da otkloni zabrinutost zbog sve lošijeg kvaliteta vazduha u gradovima, pogotovo nakon što je javnost saznala da su Volkswagen i drugi proizvođači varali na testovima emisija štetnih gasova.

Poslednji put izmenjenopetak, 19 oktobar 2018 17:37
megapixel logo