Lada Vesta dobila upravljanje pomoću smartfona
Log in

Lada Vesta dobila upravljanje pomoću smartfona

Lada Vesta prvi je model najvećeg ruskog proizvođača automobila koji je dobio sistem daljinskog upravljanja Lada Connect.

Budući vlasnici će tako putem pametnog telefona moći da pokreću motor i kontrolišu mnoge druge funkcije. Lada Connect je telematska platforma pomoću koje se daljinski mogu otključavati i zaključavati vrata automobila, iščitavati kodovi grešaka, uključivati farovi, dobijati informacije o temperaturi u unutrašnjosti vozila, provjeravati gorivo i punjenje akumulatora, upravljati zvučnom i svjetlosnom signalizacijom, što može biti od pomoći pri pronalaženju vozila na parkingu, ali i upravljati sistemom automatskog pokretanja motora.

Kupcima Lada od septembra na raspolaganju je dopunska opcija ugradnje telematskog sistema Lada Connect, rekao je predstavnik AvtoVAZa a prenosi Russia Beyond.

1527252790_vesta_sh_294485537_cmyk.jpg

Lada Connect takođe omogućava da se u onlajn režimu prati trenutna lokacija, nudi detaljan uvid u rute kretanja, tehničko stanje, statistiku korišćenja. Sistem prati i ponašanje vozača na putu i daje savjete za ekonomičnu i bezbjednu vožnju. Na osnovu naprednog sistema prikupljanja i obrade podataka o korišćenju automobila, vlasniku se omogućavaju uštede u održavanju vozila, ali i kada je riječ o KASKO osiguranju.

Sistem zasad nije dostupan u osnovnom paketu, već samo kao dodatna opcija. Predložena cijena iznosi 29.999 rubalja (oko 400 eura), uključujući pretplatu za tri godine, dok poslije toga ona iznosi četiri hiljada rubalja godišnje (oko 50 eura). Na to treba dodati i šest hiljada za ugradnju (oko 80 eura), mada kako naglašava predstavnik AvtoVAZa, cijena se u krajnjoj instanci razlikuje od prodavca do prodavca. Telematski sistem stvorila je kompanija Laboratorija pametne vožnje, mada nije poznato po kojoj cijeni, firma koja je ranije isporučivala telematske uređaje osiguravajućim kompanijama, a zatim realizovala sličan interaktivan sistem Lifan Connect za kineski sedan Lifan Murman.

megapixel logo