Renault kaže da su Dacia Duster i Ford Mustang slični u jednom
Log in

Renault kaže da su Dacia Duster i Ford Mustang slični u jednom

Dacia Duster je nama u Evropi dobro poznat kao jedan od najjeftinijih SUV-a na tržištu koji za svoj cjenovni rang nudi dosta. U ostatku svijeta, izuzev tržištima gdje se prodaje kao Renault, ovo ime i nije baš poznato.

Dakle Duster je tradicionalni SUV koji nudi dosta prostora za novac i pouzdane dizelske i benzinske agregate koji su nam poznati iz matičnog Renaulta. Ukoliko se pitate šta bi Duster mogao imati zajedničko sa Ford Mustangom, onda smo u istoj grupi. Ipak, ako pitate Renault, itekako ima.

Dacia-Dusrtter-2018-1024-04.jpg

Ovaj francuski proizvođač je digao na noge rumunsku Daciu prije skoro dvije decenije i ona je sada jedan od nosilaca rumunske ekonomije. Jedan od najbitnijih modela za Daciu je svakako Duster, a evo šta kaže šef dizajna u Renault Grupi, Laurens van den Acker, upravo za taj model:

“Duster je za Daciu nešto poput Mustanga u Fordu: To je ikonski model sa toliko jakim identitetom da je jači od identiteta samog brenda.”

Dacia-Dustrter-2018-1024-58.jpg

Podsjetimo da je u prošloj godini Dacia isporučila na tržište oko 460.000 vozila od kojih je 145.682 bilo Duster. Što se tiče ove godine, za prvih 8 mjeseci isporučeno je 130.885 Dustera i jasno je da će ova godina bitno premašiti prošlu.

Ovog mjeseca je Dacia čak najavila i novi 1.3 litarski turbobenzinac za Duster. Radi se o novom agregatu koji gledamo u modelima Renaulta i Mercedesa i dolazi u verzijama sa 130 i 150 ks.

Milan Vukićević, CGauto

megapixel logo