Šta se desi kada povučete elektronsku ručnu pri 120 km/h?
Log in

Šta se desi kada povučete elektronsku ručnu pri 120 km/h?

Voljeli mi to ili ne, klasična ručna kočnica sve više ustupa mjesto elektronskoj.

Da kažemo kako novije rješenje ima prednost jer ne zauzima prostor između sjedišta pa se on može iskoristiti i za druge namjene. Osim toga ona olakšava posao vozaču u raznim situacijama. Na primjer, prilikom kretanja uzbrdo, ona će da otpusti točkove tek kad osjeti da na njih djeluje dovoljno sile da auto krene. Slična je situacija i kada stanete nizbrdo, i tada auto ostaje statičan.

U slučaju nužde, automatska parkirna kočnica se povlači isto kao mehanička i njome može da se zaustavi vozilo. Sve dok je brzina iznad 11 km/h zadnji točkovi neće da blokiraju nego će uz pomoć ABS sistema točkovi lagano da usporavaju. Ispod 11 km/h blokiraju zadnji točkovi.

Stvar je u tome što se onda novo rješenje ne može koristiti za zabavu, a mnogima se neće dopasti izostanak okretanja pod ručnom i „potpisivanja“.

Kris Haris iz Top Geara je testirao kočnicu na novom Volkswagen Golfu R kako bi saznao šta se dešava ako je aktivirate pri brzini od 120 km/h. Ništa atraktivno reklo bi se jer se automobil lagano zaustavio, bez škripe i dima.

Nakon toga probao je i popularno okretanje pod ručnom. Da li mu je pošlo za rukom pogledajte ovdje:

Milan Vukićević, CGauto

megapixel logo