Lexus ES dobio kamere umjesto klasičnih retrovizora
Log in

Lexus ES dobio kamere umjesto klasičnih retrovizora

Kada automobilski proizvođači uvode neku novu tehnologiju u svoje automobile onda najčešće tu čast da bude prvi dobije najčešće flagship model. Ali ovdje ne govorimo o Audiju ili BMW-u već o Lexusu, a kod Japanaca stvari i ne stoje baš tako.

Naime, Lexus je za svoj model ES predstavio tehnologiju Digital Outer Mirrors, ili vrlo jednostavno kamere u kućištima umjesto retrovizorskih stakala. Zbog zamršene regulative, za sada će ovo rješenje biti dostupno samo u Japanu i to već od narednog mjeseca, dok će se kasnije uvesti i na druga tržišta.

Rješenje je slično onom koje smo vidjeli kod Audija E-Tron i snimak se projektuje na dva ekrana od 5 inča u uglovima komandne table, kod A stuba. Prilagodljivost je ovdje posebno bitna, a ističe se da rješenje ima brojne prednosti u odnosu na tradicionalna stakla.

lexus-es-ditzgital-outer-mirror (1).jpg

Recimo kada se aktivira signal za skretanje kamere zumiraju i stvaraju bolji pregled oko vozila. Ukoliko se detektuje automobil u mrtvom uglu, kamera se automatski prilagođava i prikazuje ga. Uglovi se mogu i ručno podešavati kako bi se stvorila najbolja perspektiva za vozača.

Valja istaći da se u noćnim uslovima podiže osvjetljenje kako bi vozaču vidljivost bila bolja. Takođe, kamera je otporna na kišu i snijeg i kućište je grijano pa vremenski uslovi praktično ne utiču na vidljivost.

Zanimljivo je da uklanjanje retrovizora po nekim istraživanjima smanjuje i potrošnju goriva za oko 5%.

Milan Vukićević, CGauto

megapixel logo