Jaguar Land Rover investira 18 milijardi dolara u električna vozila
Log in

Jaguar Land Rover investira 18 milijardi dolara u električna vozila

Kompanija Jaguar Land Rover je najavila investiiju u iznosu od 18 milijardi dolara u naredne tri godine u razvoj električnih vozila.

Britnaski proizvođač želi da svojim klijentima ponudi električnu verziju svakog od svojih vozila sa agregatom sa unutrašnjim sagorijevanjem, te će u te svrhe povećati investicije za čak 26%.

Do 2025. godine, JLR takođe namjerava da klijetnima ponudi i hibridne verzije svojih modela, a ako klijenti to budu željeli, moći će da kupe i potpuno električnu varijatnu nekoliko odabranih modela.

Jaguar Land Rover nastavlja da investira u električna vozila uprkos činjenici da je preko 90% njihovih prodatih vozila u Evropi tokom 2017. godine bilo sa dizel agregatom.

maert345xresdefault.jpg

Kako bi klijentima mogla da ponudi dodatne pogonske sklopove za svoje modele, kompanija JLR posjeduje šest postrojenja u Velikoj Britaniji u kojima će se novi agregati proizvoditi.

Prvi potpuno električni model koji je kompanija JLR predstavila je model Jaguar I-Pace, a on je opisan kao konkurent Teslinom Modelu X. Uprkos činjenici da je riječ o prvom pokušaju da se probije na tržište električnih vozila, model I-Pace sa svih strana dobija pozitivne kritike.

Pored toga što radi na razvoju električnih pogona, JLR razvija i sisteme autonomne vožnje. Naime, kompanija JLR je dobila porudžbinu od Google-a za 20.000 primjeraka modela I-Pace.

Tokom prezenacije koja je održana za investitore, predstavnici britanskog proizvođača su naveli i da ta kompanija radi na razvoju novog softvera, informacionim tehnologijama i na otvaranju inženjerskog centra u Mančesteru.

Vrele Gume

Poslednji put izmenjenopetak, 29 jun 2018 19:11
megapixel logo