Top 10 automobila koji imaju motor od drugog proizvođača
Log in

Top 10 automobila koji imaju motor od drugog proizvođača

Naslov ovog članka ne otkriva puno toga, jer danas je potpuno normalno da, primjera radi, Škoda Octavia RS i Seat Leon FR koriste motor koji im je donirao Volkswagen Golf GTI, ali ima i potpuno nespojivih kombinacija.

Izvukli smo TOP 10 najzanimljivijih, pa krenimo redom…

Mercedes-Benz A180d / Renault

Četvrta generacija Mercedes-Benza A-klase u osnovnim dizelskim verzijama koristi 1.5 litarski dCi motor sa 115KS i 260 Nm koji proizvodi Renault, a ugrađuje se i u brojne modele Nissana i Dacije.

Alfa Romeo Giulia QV / Ferrari

Italijanski limuzinski jurišnik Alfa Romeo Giulija QV pod haubom donosi 2.9 litarski turbo benzinac V6 sa 510KS koji je gotovo u potpunosti razvio Ferrari.

BMW 116i (F20) / PSA

Francuska PSA Grupa i BMW su zajednički razvili cijelu porodicu motora oznake EP. Radi se o benzincima 1.4 i 1.6 koji se ugrađuju u brojne modele Minija, BMW-a, Citroena i Peugeota.

Pagani Huayra / Mercedes-AMG

Italijanski hipersportista iz 2011. godine za pogon koristi V12 motor koji proizvodi Mercedes-AMG. Pagani Huayra nije prvi primjer takve saradnje, jer je AMG-ov motor koristila i Zonda. U top modelu Pagani Huayra BC V12 motor razvija čak 780KS.

Smart Fortwo / Renault

Mada je Smart Fortwo model koji potiče iz Daimler Grupe, razvijen je saradnjom Mercedes-Benza i Renaulta pa dijeli brojne komponente s Renault Twingom, a pod haubom se nalaze isti benzinci koji se ugrađuju u pojedine modele Renaulta i Dacije.

Aston Martin Vantage / Mecedes-AMG

Najnovija generacija Aston Martina Vantage, po uzoru na većeg brata model DB11, za pogon koristi 4.0 litarski biturbo V8 motor, kojeg proizvodi Mercedes-AMG.

Lamborghini Huracan Performante / Audi

Jedan od najsposobnijih superportista, koji je sposobnosti odavno dokazao rušenjem rekorda na stazi Nirburgring, pod haubom donosi 5.2 litarski V10 motor, koji proizvodi Audi, a ugrađuje se i u Audi R8.

Donkervoort D8 GTO-RS / Audi

Kao i ekstremni modeli Lotusa, i Donkervoort D8 GTO-RS je automobil kome je glavni cilj što manja masa pa na vagu donosi manje od 700 kilograma. Ipak, bez obzira na to ne odriče se snažnog motora pa pod haubom donosi 2.5 litarski 5-cilindarski turbo benzinac. To je isti motor kakav se ugrađuje u Audi RS3 i TT RS.

Lotus Evora GT430 / Toyota

Mada je Lotus Evora s prodajom krenuo još 2009. godine, još uvijek nije stigao nasljednik. Osim izuzetnih voznih karakteristika kupce privlači snažnim motorom koji isporučuje Toyota. Verzija Lotus Evora GT430 za pogon koristi japanski V6 sa 430KS.

Toyota GT86 / Subaru

Obzirom da je Toyota GT86 tehnički blizanac modela Subaru BRZ nije čudno da dijele isti motor. U ovom slučaju tvorac motora je Subaru, a radi se o 2.0 litarskom bokserskom benzincu sa 200KS.

Autopress

megapixel logo