Ford Focus dobija novu zadnju kameru od 180 stepeni
Log in

Ford Focus dobija novu zadnju kameru od 180 stepeni

Četvrta generacija Focusa, koja je predstavljena u aprilu, imaće u ponudi širokougaonu kameru za lakšu i bezbjedniju vožnju unazad.

Vožnja u rikverc je nešto što mnogim vozačima predstavlja problem, naročito prilikom isparkiravanja kada nemaju dobru bočnu preglednost zbog drugih parkiranih automobila.

Među opremom koja će biti od pomoći vlasnicima novog Focusa i koja će doprinijeti većoj bezbjednosti je zadnja kamera od 180 stepeni, smještena iznad pozicije za registarsku tablicu.

Ova kamera pokriva širok ugao iza automobila i pomaže vozaču da prilikom isparkiravanja i vožnje u rikverc na vrijeme uoči pješake, bicikliste i vozila koja nailaze s boka.

2fgrt018-ford-focus.jpg

Kamera je uparena sa zadnjim radarskim senzorom koji nadgleda prostor iza automobila. U slučaju opasnosti i izostanka pravovremene reakcije vozača, ovaj sistem automatski koči vozilo i sprječava udes.

Novi Ford Focus ima u ponudi i brojne druge savremene sisteme asistencije za bezbjedniju vožnju. Među njima su adaptivni tempomat sa "stop&go” funkcijom, sistem za prepoznavanje znakova ograničenja brzine i tehnologija koja pomaže vozaču da održi auto u okvirima saobraćajne trake kojom se kreće.

Takođe, novi Focus opremljen je poboljšanim Fordovim sistemom adaptivnih farova. Ovaj sistem u stanju je da podesi i prilagodi svjetlosni snop prije nailaska automobila na krivinu, raskrsnicu ili kružni tok. U tome mu pomaže i prednja kamera koja pokriva prostor od 65 metara ispred vozila.

Među novim sadržajima je i sistem automatskog kočenja nakon sudara, koji služi da se spriječe eventualni sekundarni sudari pri nekontrolisanom kretanju automobila i izbjegnu naknadne povrede vozača i putnika.

Tu su još i “head-up” displej, unaprijeđeni sistem pomoći prilikom parkiranja, upozorenje na pješake i bicikliste na putu.

Poslednji put izmenjenočetvrtak, 17 maj 2018 09:15
megapixel logo