Hennessey Venom F5 ide na rekord početkom naredne godine
Log in

Hennessey Venom F5 ide na rekord početkom naredne godine

Otkad je američki Hennessey Performance predstavio Venom F5 krenula je priča o tome da automobil može da dostigne brzinu od 300 milja na sat (483 km/h). Ovo je najviše zbog toga što je osnivač John Hennessey rekao da je automobil pravljen baš sa ovom namjerom.

Stvar je u tome da će zvanična proizvodnja modela početi krajem 2019, dok će jedan primjerak biti proizveden ranije, za postavljanje rekorda.

hennessey-venhgom-f5 (2).jpg

 Ovo je potvrdio sam Hennessey za magazin Automobile, dodavši da na tako nešto čekaju već 27-28 godina. “Pobijedili smo Bugatti 2014 sa Venomom GT. Šta nam je sljedeći cilj? Šta je sljedeće šta treba da uradimo?”, navodeći na zaključak nastavio je John Hennessey.

hennfgessey-venom-f5 (1).jpg

Podsjetimo, Venom F5 imaće 8.0 litarski V8 biturbo snage 1.600 ks i 1.763 Nm obrtnog momenta. Hennessey tvrdi da automobil teži ispod 1.360 kg i ima koeficijent otpora vazduhu 0,33. Iako F5 ima svu tehnologiju koju posjeduju drugi moderni hiperautomobili, činjenica je da nema aktivnih aerodinamičkih elemenata. Osnivač kompanije navodi da je moguće da automobil dobije još dva dodatna turbopunjača, kako bi se motor obogatio sa još snage.

hennessey-venomfg-f5 (3).jpg

Dodajmo još da je trenutni vladar Koenigsegg Agera RS sa brzinom od 447 km/h, a rekord je postignut u novembru prošle godine.

megapixel logo