Kia Sportage donosi dizelski blagi hibrid
Log in

Kia Sportage donosi dizelski blagi hibrid

Juče su se pojavile špijunske fotografije osvježene Kije Sportage, a već sada je korejski proizvođač objavio i neke bitne detalje o ovom modelu. Sa jedne strane stilske će korekcije biti minimalne, dok će na drugoj strani sa faceliftom ovaj model dobiti prvi blago hibridni pogonski sistem.

kia-sportage-re3shots (1).jpg

Ovježeni Sportage debitovaće kasnije ove godine i donijeće 48-voltnu tehnologiju u kombinaciji sa dizelskim agregatom i Selective Catalytic Reduction (SCR) sistemom. Ovo bi trebalo da spusti emisiju štetnih gasova za oko 4% i pripremi automobil za novu evropsku WLTP proceduru. Ako se gleda prema odlazećem NEDC-u, emisija štetnih gasova će pasti za 7%.

kia-sprage-refresh-spy-shots (2).jpg

Novi je pogonski sistem poznat kao EcoDynamics+ diesel mild-hybrid i uključuje 48-voltne litijum-jonske baterije manjeg kapaciteta i Mild-Hybrid Starter-Generator. Ono što je bitno jeste da vozač teško može osjetiti prelaz između motora i generator moda.

erkia-sportage-refresh-spy-shots (3).jpg

Sistem inače pumpa dodatnih 14 ks u situacijama kada se recimo dodaje gas. Kada je Sportage u generator modu, hibridni sistem vrši rekuperaciju energije, pa se kinetička energija prilikom kočenja i ubrzanja pretvara u električnu koja se skladišti u baterije.

kia-spdfortage-with-mild-hybrid-diesel-powertrain.jpg

Nakon dolaska u Sportage, ova će tehnologija biti implementirana i u Ceed naredne godine, a pratiće ih i drugi modeli.

megapixel logo