BMW X2 na testu “sjevernog jelena”
Log in

BMW X2 na testu “sjevernog jelena”

Švedski magazin Teknikens Värld već decenijama sprovodi specifičnan test bezbjednosti kojim se ispituju manevarske sposobnosti vozila u ekstremnim uslovima.

Široj automobilskoj javnosti napoznatiji je slučaj iz 1997. godine kada su Šveđani prilikom izvođenja testa prevrnuli tada novu Mercedesovu A-Klasu, što je natjeralo njemačku kompaniju da izvrši izmjene na tom modelu. Skorije je na istom testu pao Toyotin Hilux, koji se i u prethodnoj generaciji ovdje nije iskazao.

Inače, test se sastoji iz manevra nagle promjene pravca, čime se simulira izbjegavanje određene prepreke na putu (poput sevjernog jelena, čije prirodne pravce kretanja u toj zemlji presijecaju putevi). Na taj način utvrđuje se koliko je određeni model stabilan i samim tim bezbjedan u datim okolnostima.

ghjt6zu673445ure.JPG

Treba dodati da je možda najbitniji faktor u cijelom testu centar mase automobila, a kako raste popularnost SUV/krosover vozila koji imaju visoko težište, mnogi bi se mogli naći u nepovoljnoj situaciji. Dodajmo da su vozila sa hibridnim/električnim pogonom u velikoj prednosti zbog težine baterija koje su obično raspoređene u podu vozila.

Na najnovijem testu sjevernog jelena našao se upravo jedan kompaktni kupe SUV – BMW X2. Radi se o modelu koji je postavljen na platformu koju koristi X1, a koja je orjentisana na prednji pogon. Dakle, ili se radi o prednjem ili pogonu na svim točkovima u boljim varijantama.

Na samom testu BMW X2 prošao je veoma dobro, ako izuzmemo onaj koji je rađen pri brzini od 77 km/h, gdje automobil nije uspio da izvede oštar manevar usljed podupravljanja (upravo zbog platforme i prednjeg pogona). Najbitnija stvar je ipak da automobil ne zanosi previše, i da je uspio svim točkovima da ostane na zemlji.

Uostalom pogledajte i sami:

megapixel logo