Zbogom Volkswagen, ovo je novi globalni lider
Log in

Zbogom Volkswagen, ovo je novi globalni lider

Francusko-japanska automobilska alijansa Renault-Nissan- Mitsubishi postao je najveći prodavac lakih vozila u svijetu u 2017. godini.

Ovakav uspeh kompanija je postigla nakon pripajanja Mitsubishi Motorsa, potisnuvši sa čelne pozicije njemački Volkswagen.

Nissanova prodaja je dostigla rekordnih 5,82 miliona vozila prošle godine, dok je francuski proizvođač Renault prodao 3,76 miliona jedinica, a Mitsubishi 1,03 miliona, tako da je ova grupacija lani ukupno prodala oko 10,61 milion lakih vozila, izvještava agencija Reuters.  

Na taj način su ova tri proizvođača potukla rekord od oko 10,53 miliona prodatih lakih vozila VW-a, najvećeg svjetskog prodavca u 2016. godini, u čijem su sastavu i brendovi Audi, Škoda, Seat i Porsche.

Toyota Motor, koja je 2016. godine držala drugo mjesto, prodala je prošle godine 10,2 miliona automobila, ne računajući prodaju teretnih kamiona Hino Motorsa.

Mnogi proizvođači nastoje da povećaju obim prodaje kako bi postigli ekonomiju kvantiteta i smanjili troškove u uslovima velikih ulaganja potrebnih za razvoj automobilske tehnologije nove generacije, uključujući autonomne automobile, električna vozila i nove usluge mobilnosti.

megapixel logo