Ovo je pet automobila kojima je vrijednost najviše padala
Log in

Ovo je pet automobila kojima je vrijednost najviše padala

Kupovina novog automobila je prilično stresan i zahtjevan posao. Uz redovne stavke koje se uzimaju u obzir prilikom kupovine, poput dizajna, motorizacije i nivoa opreme, mnogi ljudi razmišljaju i o tome da li će moći da prodaju automobil po nekoj pristojnoj cifri nakon što prođe planirano vrijeme korišćenja.

Često upravo ta stavka može da presudi kada je kupac u dilemi. Modeli poput Passata i Golfa lako će naći svoje kupce na tržištu polovnih, dok ćete neke modele bezuspješno pokušavati da prodate mjesecima, odnosno moraćete da im spustite cijenu da bi pronašli kupca.

Najčešće je riječ o skupim i jakim automobilima koji nakon 10-ak godina drastično gube na vrijednosti, primarno zbog skupih stavki i servisiranja, zbog čega su mnogim kupcima neprivlačnii. Ovom prilikom donosimo primjer pet automobila koji su najviše izgubili na vrijednosti.

Krenimo redom:

MERCEDES SL 65 AMG

Mercedes je SL 65 AMG predstavio 2005. godine, a ispod poklopca se nalazio 6.0 litarski V12 motor od čak 612 ks. Svi koji su ga vozili izjavili su da nakon ovog modela svi ostali automobili djeluju anemično. A osnovni problem koji su mu svi "nabijali" na nos je nemogućnost prenošenja snage na asfalt. Primjera radi, SL 600 koji je bio gotovo 45 hiljada eura jeftiniji brže je stizao do stotke (trebalo mu je 3,6 sekundi, dok SL65 juri za 3,8 sekundi). Ipak, SL 65 AMG se kupovao zbog prestiža, a danas se našao na ovoj neslavnoj listi. I dok su svojevremeno kupci plaćali iznose od oko 150 hiljada eura, danas se ovi modeli na tržištu polovnih nude već od 40 hiljada eura, što predstavlja deprecijaciju od čak 74 posto! Razlog tako niske cijene je izuzetno skupo održavanje, a u slučaju da nešto pođe po zlu popravke će novim vlasnicima zadavati glavobolje.

MAYBACH 57

Maybach je početkom novog milenijuma predstavljao odgovor Njemaca na Rolls-Royce i Bentley modele. Model 57 se na tržištu našao 2002. i za kupce se borio s Roll-Royce Phantomom. Zanimljivo je da se Maybach 57 koštao čak 294 hiljade eura (za osnovni model), gotovo 20 hiljada eura više nego Phantom. Iako je doživio uspjeh, Maybach ipak nije uspio da ugrozi popularnost Phantoma. Maybachovu luksuznu krstaricu danas u stranim oglasima možete naći po cijeni već od 60 hiljada eura, što predstavlja pad vrijednosti od 79 posto! Samo zamislite slučaj gdje prije 10 godina keširate gotovo 300 hiljada eura da bi danas za taj automobil primili tek 60 hiljada...

VOLKSWAGEN PHAETON W12

Volkswagenova luksuzna limuzina se takođe našla na ovoj listi. Model s kojim je Volkswagen pokušao da zabiberi BMW-u Seriji 7, Audiju A8 i Mercedes S klasi sam po sebi se nije proslavio. Kupci su mu zamjerali preveliku sličnost s Passatom, a kompaniji je donio gubitak od 2 milijarde eura ili visokih 28.100 eura po proizvedenom primjerku. Vrh ponude činio je Phaeton W12 koji je ispod poklopca skrivao 6.0 litarski W12 motor od 450 ks. Početna cijena ove verzije 2005. godine je iznosila nešto više od 100 hiljada eura. Kako se cijene kreću danas? Pomenuta verzija je značajno izgubila na vrijednosti, pa je tako u oglasima možete naći po cijeni manjoj od 15 hiljada eura...Dakle, izgubio je čak 85 posto svoje prvobitne vrijednosti...

MERCEDES CL 55 AMG

Još jedan Mercedes na listi je CL 55 AMG. Kada je predstavljen 2003. godine, proizvođač je postavio početnu cijenu od oko 100 hiljada eura. Ispod poklopca se krije 5.4 litarski V8 motor od 500 ks. Danas se ovaj model može dobiti po smiješnim cijenama, ali svi koji ga kupe moraju da računaju s vrtoglavim računima servisa. U oglasima se tako nudi već od 14 hiljada eura, dakle automobil je izgubio 87 posto vrijednosti!

AUDI A8 W12

Neslavni pobjednik je Audi A8 W12. Ispod poklopca se krije iz grupacije dobro poznati W12 motor (kao i u Phaetonu), a Audi je uprkos većoj popularnosti od Phaetona doživio još veći pad po pitanju cijene. Razlog je vjerovatno nešto veća početna cijena po kojoj se prodavao. Naime, prodavao se po cijeni od početnih 125 hiljada eura, a danas se određeni primjerci nude i po ceni od 15 hiljada eura - deprecijacija od čak 88 posto!

Jutarnji

Poslednji put izmenjenosubota, 13 januar 2018 17:13
megapixel logo