Razlika u temperaturi bijelog i crnog automobila
Log in

Razlika u temperaturi bijelog i crnog automobila

Jedan od najtoplijih dana ovog ljeta donio nam je "prijatnih" 37 u hladu. Barem tako kažu meteorolozi. Ono što vam sigurno neće reći su temperature vaših automobila dok se prže na sunčanom parkingu. Ali zato je tu Telegraf koji je izmjerio koliko prže crna, a koliko bijela kola.

Danas smo riješili da otkrijemo u kojim automobilima više prži - crnim ili bijelim. Opšte poznata stvar je da crna boja više privlači sunčevih zraka od bijele, ali da je razlika u temperaturi izmjerenoj na haubi crnog i bijelog auta ovolika - nijesmo mogli ni mi da povjerujemo, sve dok naš laserski mjerač nije pokazao rezultat.

Pa je tako hauba bijelog automobila, u 15:00 časova, na parkingu na Novom Beogradu pokazala da je topla gotovo identično kao zvanična spoljna temperatura u tom trenutku - oko 37 stepeni celzijusa. A onda smo riješili da izmjerimo susjedni crni auto...

Ukoliko zaista mislite da je vaša omiljena boja automobila crna, znajte da grijeje duplo jače od bijelog. Laserski termometar Telegrafa pokazao je, da za razliku od bijelog auta, crni mjeri nevjerovatnih - 72, 6 stepeni celzijusa.

Još malo, pa na haubi ovog auta bi moglo da se isprži jaje na oko. Čekamo 40 (u hladu), pa ćemo i to probati.

Telegraf

megapixel logo