Renault prešišao Volkswagen
Log in

Renault prešišao Volkswagen

Prije samo pet dana govorili smo o odličnim prodajnim rezultatima Volkswagen Grupe za prvih pola godine i malo ko je očekivao da će taj rezultat biti, ako ništa drugo ozbiljnije narušen od strane konkurencije. No, desilo se upravo to jer je alijansa Renault-Nissan prodala preko 150.000 vozila više.

Zaista fenomenalan rezultat zabilježila je ova grupa prodavši 5,268,079 vozila brendova Renault, Nissan, Mitsubishi, Dacia i ostalih. Podsjetimo da je njemačka grupa za isti period prodala 5,115,900 vozila.

Alijansa je zabilježila rast prodaje Renault modela poput Clio, Megane, Captur, Sandero i Duster (tamo gdje se prodaju kao Renault). Nissan je najviše poentirao na modelima X-Trail/Rogue, Sentra/Sylphy, Qashqai i Altima/Teana. Mitsubishi je prodao skoro pola miliona vozila globalno sa dobrom tražnjom Outlandera i Pajero Sporta u azijskoj regiji.

Skočila je i prodaja električnih automobila na 481,151 jedinicu, pri čemu prednjače Nissan Leaf i Renault Zoe.

Dodajmo i da se od brendova najbolje prodavao Nissan koji je isporučio 2,894,488 vozila sa rastom od 5,6% globalno. Zatim je naravno Renault sa 1,879,288 novih vozila i rastom od 10,4%. Za Francuze najbolje je domaće tržište a prate ga Rusija i Italija.

megapixel logo