Mercedes dodaje još tri kompaktna modela
Log in

Mercedes dodaje još tri kompaktna modela

Njemački premium lider Mercedes odlučio je da proširi svoju gamu kompaktnih modela sa pet na osam u naredne tri godine.

Mercedes u segmentu kompaktnih automobila već ima A-Klasu, CLA, CLA Shooting Brake, B-Klasu i GLA koji će dobiti i nove generacije, ali će im se pridružiti još tri nova modela. Vrlo je moguće da u toj grupi budu A-Klasa sedan i GLB krosover.

A-Klasa sedan je navodno već u pripremi i bila bi konkurent Audiju A3 sedan i BMW Serije 1 sedan za kinesko tržište. Velika je vjerovatnoća da će ovaj model biti predstavljen u aprilu u Šangaju i da će biti ekskluziva za kinesko tržište gdje je međuosovinsko rastojanje “jako bitno”.

Što se tiče modela GLB, Mercedes je spreman da rastućoj potražnji segmenta krosovera ponudi još ovaj model i spreman je da mu napravi mjesto između GLA i GLC. O ovom smo već pisali i moguće je da će proizvođač ponuditi model koji se dizajnerski razlikuje od ove porodice kako bi mu osigurao više autentičnosti (pogledajte sliku).

Dodajmo još i da je ovaj potez Mercedesa potpuno očekivan zbog odlične prodaje upravo kompaktnog krosover segmenta, a zahvaljujući tim modelima (poput GLA) ovaj proizvođač je konačno preuzeo krunu najprodavanijeg premium proizvođača u svijetu od BMW-a.

Prikazan je spekulativni render budućeg modela GLB

megapixel logo