Oštre kazne za testiranje autonomnih automobila bez licence
Log in

Oštre kazne za testiranje autonomnih automobila bez licence

I dok sa jedne strane razvoj autonomnih tehnologija vožnje hvata sve veći zalet, sa druge strane su trenutno važeći propisi koji imaju nedostataka kada je u pitanju njihova regulacija.

Tako je prošlog mjeseca u Kaliforniji dokazano da je regulativa vezana uz autonomne automobile još nejasna. Tada je Uber uklonio test flotu autonomnih Volvoa XC90 u San Francisku nakon što je zbog svog tumačenja zakona ušao u borbu s DMV-om (američkom federalnom agencijom za saobraćaj) koja je završila tako da je kompanija na kraju poslušala regulatora, zaustavila testove i preselila automobile u Arizonu.

uber-autonomous-volvo-san-francisco.jpg

Kako prenosi SFGate, novi zakon koji je predložen prošlog četvrtka nastoji da riješi taj problem nametanjem oštrih novčanih kazni za svakoga ko će pokušati da testira autonomni automobil bez prethodnog dobijanja licence iz DMV-a.

Ako prekrše zakon, DMV će imati ovlašćenje da izda novčanu kaznu do 25.000 dolara po automobilu za dan nezakonitog rada i da zaplijeni vozilo. Osim toga, kompanija prekršilac će morati da čeka dvije godine prije podnošenja zahtjeva za licencu za testiranje autonomnih vozila.

megapixel logo