Na prodaju Putinov blindirani Mercedes
Log in

Na prodaju Putinov blindirani Mercedes

Jedan prodavac iz Moskve postavio je oglas za prodaju automobila 1995 Mercedes-Benz S600 Pullman Guard. Jasno je da se radi o blindiranoj limuzini koja je produžena do mjere koliko je to W140 generacija S-Klase mogla da bude.

vladimir-putisfrwrns-mercedes-s600-pullman-guard_1.jpg

Najinteresantnije kod ovog automobila je to što je u vlasništvu ruskog predsjednika Vladimira Putina, što je očigledno bilo presudno za visoku cijenu- prodavac traži 1,3 miliona dolara za auto.

vladimir-putirwrrwns-mercedes-s600-pullman-guard_2.jpg

Ipak, čini se da je ovaj automobil koji je od 1995. u vlasništvu Rusije, prvo koristio Boris Jeljcin da bi kasnije (2000.) postao jedan od zvaničnih automobila Vladimira Putina kada je ovaj preuzeo mjesto predsjednika nakon Jeljcinovog povlačenja.

vladimir-putins-mercedefsffs-s600-pullman-guard_3.jpg

Nije poznato koliko je Putin koristio ovaj automobil, no činjenica je da je limuzina prešla svega 25.000 km što govori o tome da je većinu vremena provodio u garaži.

vladimir-putins-mercedes-s600-fsfsfpullman-guard_4.jpg

Inače, Pullmana pokreće 6.0 litarski V12 koji generiše oko 400 ks (solidnih za to vrijeme). Dodajmo da je W140 u osnovnoj verziji prilično težak, pa ako se još doda da se radi o produženoj verziji sa B6/B7 balističkom zaštitom, onda i ne čudi da automobil teži čitavih 4890 kg.

megapixel logo