Zvanično predstavljen Mercedes-Benz GLB
Log in

Zvanično predstavljen Mercedes-Benz GLB

Dugo očekivani GLB pridružio se ionako bogatoj floti SUV vozila njemačkog premijum proizvođača.

6d58e55f-mercedes-benz-glb-12.jpg

Kao što mu i ime govori, GLB se smjestio hijerarhijski između modela GLA i GLC. Novi model dolazi i u verziji kao sedmosjed, a u pogledu dizajna ne donosi ništa novo što već nijesmo vidjeli na najavnom konceptu.

a60d542f-mercedes-benz-glb-7.jpg

Kupci se dakle mogu odlučiti za dva dodatna sjedišta u trećem redu, a tu su i bočni jastuci za putnike u ovom redu, držači za čaše, USB portovi i slično. Oni koji se odluče za verziju sa 5 sjedišta dobiće bogatiji prtljažni prostor i zadnju klupu skopivu u odnosu 40:20:40.

7f36e2a2-mercedes-benz-glb-2.jpg

GLB je opremljen sa najnovijim tehnologijama ovog proizvođača automobila. Na primjer, MBUX infotainment sistem koji se prvi put pojavljuje u novoj A-klasi standardno dolazi sa par velikih ekrana. Dodatno, Mercedes-Benz je preuzeo sve napredne sisteme pomoći pri vožnji iz S-klase i učinio ih dostupnim na GLB-u. Shodno tome, GLB može dijelom autonomno da vozi u određenim situacijama. Ostali važni djelovi tehnike koji se nalaze u vozilu uključuju sisteme: Active Steering Assist, Active Lane Change Assist, i Active Parking Assist sa Parktronicom.

66b5d326-mercedes-benz-glb-3.jpg

Na modelu je dostupan permanentni 4Matic pogon na sve četiri točka sa varijabilnom raspodjelom obrtnog momenta i posjeduje modove Eco/Comfort, Sport, i Off-Road.

da4ed297-mercedes-benz-glb-21.jpg

S obzirom da je prva promocija Mercedesa GLB održana u SAD, njemački proizvođač za sada je objavio samo detalje o pogonskim sistemima za sjevernoameričko tržište.

96cd9a79-mercedes-benz-glb-20.jpg

Na samom početku prodaje, kupcima u SAD biće dostpne dvije verzije – GLB 250 i GLB 250 4Matic. Prva varijanta je sa prednjim, a druga sa pogonom na sva 4 točka.

aa38d317-mercedes-benz-glb-4.jpg

Pod haubom se nalazi 2.0 litarski četvorocilindarski turbo snage 221 ks pri 5.500 rpm i 350 Nm maksimalnog obrtnog momenta između 1.800 i 4.000 obrtaja. Cijene još nijesu objavljene.

Milan Vukićević, CGauto  

megapixel logo