Ovo je jedinstvena Škoda Mountiaq
Log in

Ovo je jedinstvena Škoda Mountiaq

Škoda već neko vrijeme najavljuje Mountiaq pickup kao da se radi o serijskoj verziji automobila, a zapravo je riječ o jedinstvenom projektu Škodinih studenata u Mladoj Boleslav.

skoda-mountiaq-concept.jpg

Ovaj kamionet baziran na Kodiaqu je zapravo šesti konceptni automobil koji su kreirali studenti za posljednjih osam mjeseci, i dovoljno govori o tome koliko češki proizvođač ulaže u mlade generacije.

skoda-mountiaq-concept (1).jpg

Više od 2.000 sati rada uloženo je u konverziju velikog SUV-a u kamionet. Da bi napravili mjesta za tovarni prostor, morali su ukloniti zadnja vrata i takođe su napravili novi kraći krov sa LED svjetlosnim barom postavljenim neposredno iznad vjetrobranskog stakla.

skoda-mountiaq-concept (2).jpg

Osim toga modifikovana su i vrata koja su nešto kraća nego kod regularnog Kodiaqa, a tu su sada i 17-inčni točkovi sa off-road gumama, vitlo, snorkel, zaštitni elementi i slično. Kroz određene izmjene prošla je i unutrašnjost automobila.

skoda-mountiaq-concept (4).jpg

Dugačak 4999 mm, širok 2005 mm i visok 1710 mm, ovaj kamionet je znatno duži, širi i viši od standardnog Kodiaq-a. Težak je 2450 kilograma i ima klirens od 29 cm, koji je veći od Kodiaq Scout-a za 10 cm. Za pogon je zadužen poznati 2.0-litarski TSI motor sa 190 KS.

skoda-mountiaq-concept (5).jpg

Vjerujemo da će mnogi pomisliti kako je šteta da Mountiaq ostane samo zaboravljena studija, no ako projekat privuče više pažnje automobilske javnosti nikad se ne zna.

Milan Vukićević, CGauto

skoda-mountiaq-concept (6).jpg

megapixel logo