Renault Project XY-2, “najluđi” koncept do sada
Log in

Renault Project XY-2, “najluđi” koncept do sada

Proboj autonomnih tehnologija vožnje mogao bi drastično da promijeni način na koji će se vozila dizajnirati u budućnosti, a takozvani Renault Project XY-2 koji potpisuje Hawon Jang nudi nam takav pogled u budućnost.

vghgjtz565.jpg

Već smo vidjeli automobile iz kojih su izbačene tradicionalne komande poput volana i pedala, no ovaj koncept je daleko od naše percepcije automobila. Dok su tradicionalni automobili napravljeni sa putničkim prostorom okruženim staklenim površinama, XY-2 je malo drugačiji. U stvari, u početku se čini da i ne postoji nikakva unutrašnjost u koju bi mogli da se smjeste putnici. Izgled ovaj put zaista obmanjuje...

b79c96c9-renault-project-concept-13.jpg

Koncept krije prilično veliki putnički prostor za dvoje ispod velikog dijela krova koji se podiže. U unutrašnjosti su dva sjedišta koja su po sredini u prednjem dijelu odvojena, međutim povlače se ka zadnjem dijelu gdje putnici dijele prostor.

97250a68-renault-project-concept-18.jpg

Posebno je zanimljivo da nigdje nema staklenih površina, pa putnici ne vide spoljašnjost niti bilo ko može vidjeti njih. Sve to je moguće zahvaljujući potpuno autonomnom sistemu vožnje sa brojnim kamerama, radarima, senzorima, kompjuterima...

8ec2e9f6-renault-project-concept-19.jpg

Jasno je da Project XY-2 neće skoro izaći u produkcijskoj formi, no francuski proizvođač nam je dokazao da je uvijek spreman za izazove modernog doba.

Milan Vukićević, CGauto

Poslednji put izmenjenonedelja, 12 maj 2019 17:16
megapixel logo