Predstavljen Tesla Model Y
Log in

Predstavljen Tesla Model Y

Kalifornijski proizvođač Tesla predstavio je na specijalnom događaju u Los Anđelesu njihov novi model Y. Tako se ovaj ulazni SUV pridružio ekipi Model S, Model 3 i Model X (S3XY), ali i najavljenom Roadsteru nove generacije i kamionu Tesla Semi.

Novi model bi se ukratko mogao opisati kao povišeni Model 3, pa sa ovim modelom ima dosta sličnosti. Sprijeda i otpozadi dosta liči na Model 3, dok bočno podsjeća na veći Model X.

U unutrašnjosti Model Y ima isti minimalistički dizajn kao „trojka“, a što se tiče ponude prostora opciono je dostupno sedam sjedišta. Valja pomenuti veliki panoramski stakleni krov i horizontalno orjentisan 15-inčni centralni ekran osjetljiv na dodir.

0b7e9587-tesla-model-y-2.jpg

Model Y dolazi u četiri konfiguracije. Prva je Standard Range koja će se pojaviti na proljeće 2021, a radi se o najjeftinijoj varijanti koja će startovati od 39.000$. Prije te verzije biće biće dostupne tri jače varijante od jeseni 2020.

Najjeftinija verzija od ove tri jeste Tesla Model Y Long Range, jasno sa fokusom na autonomiju vožnje. On dolazi sa pogonom na jednoj osovini, ubrzanjem do stotke za 5,5 s, maksimalnom brzinom od 209 km/h i dometom od 482 km. Početna cijena je 47.000$.

Nakon toga ide Tesla Model Y Dual Motor AWD, koji je žrtvovao nekih 30 km dometa na račun performansi i pogona na svim točkovima. On do stotke ubrzava za 4,8 s, ima maksimalnu brzinu od 217 km/h i početnu cijenu od 51.000$.

b4d1fccd-tesla-model-y-3.jpg

Na kraju je tu Tesla Model Y Performance, a samo mu ime govori da je orjentisan na performanse. On ima dva elektromotora na obje osovine, ubrzanje do stotke za 3,5 s, maksimalnu brzinu od 241 km/h i autonomiju vožnje od 450 km. Njegova početna cijena je 60.000$.

Prvi čovjek Tesle nije krio ambicije da želi prodaju ovog modela koja će biti veća nego kombinovano Model 3 i Model S.

Milan Vukićević, CGauto

Poslednji put izmenjenopetak, 15 mart 2019 18:40
megapixel logo