Toyota suzavcem želi da spriječi krađu automobila
Log in

Toyota suzavcem želi da spriječi krađu automobila

Suzavac bi se automatski aktivirao u kabini ukoliko automobil registruje pokušaj startovanja motora od strane neovlašćene osobe.

Toyota je nedavno patetntirala sistem koji prepoznaje identitet osobe na mjestu vozača i na osnovu toga ispušta u unutrašnjost kabine odgovarajući prijatan miris, kako bi joj boravak u automobilu učinio prijatnijim.

Prepoznavanje se vrši pomoću vozačevog telefona, pa se miris može aktivirati i neposredno prije ulaska vozača u automobil, ali i prilikom napuštanja vozila.

Ipak, najviše pažnje u vezi sa ovim patentom privukla je sekundarna funkcija pomenutog sistema.

Kako navodi Toyota, on može da se iskoristi i za sasvim suprotnu namjenu – da vožnju, odnosno sam pokušaj vožnje automobila od strane nepoznate osobe, učini krajnje neprijatnom ili potpuno nemogućom.

Naime, u slučaju da se na mjestu vozača nađe neovlašćena osoba (čitaj: lopov), umjesto prijatnim parfimisanim mirisom, sistem će putničku kabinu ispuniti suzavcem, kako bi spriječio pokušaj krađe automobila.

I se dok potencijalnim vlasnicima automobila opremljenog ovim sistemom može veoma svidjeti ideja da tokom vožnje osjete svoju omiljenu mirisnu notu, veliko je pitanje kako bi reagovali na to što se negdje u ventilacionom sistemu vozila nalazi potencijalno veoma opasan suzavac. Jer, šta ako sistem pogriješi i - umjesto lopova, suzavcem poprska vlasnik automobila.

Ipak, to što je Toyota patentirala ovaj uređaj, ne znači nužno i da će se on jednog dana ugrađivati u produkcijska vozila. A ako se to i dogodi, Toyota vjerovatno neće ni koristiti pomenutu opciju sa suzavcem, već samo prijatne i opuštajuće mirise.

B92

Poslednji put izmenjenočetvrtak, 14 mart 2019 18:34
megapixel logo