Počela proizvodnja BMW Serije 7 Facelift
Log in

Počela proizvodnja BMW Serije 7 Facelift

Mjesec dana nakon što je BMW predstavio facelift Serije 7 koji je izazvao dosta kontroverzi zbog svog izgleda, bavarski proizvođač spreman je za proizvodnju svog flagshipa u Dingolfing fabrici u Njemačkoj.

Ovaj luksuzni sedan proizvodi se u njemačkoj fabrici od 1977. i do sada je sa proizvodnih traka sišlo skoro 2 miliona primjeraka. Veći dio trenutne proizvodnje nađe put do kupaca van Njemačke, tačnije više od 90% “sedmica” se izveze.

2020-bmw-7-series-facelift-production-at-dingolfing-factory (1).jpg

Kina je trenutno daleko najveće tržište za BMW-ov asortiman kada uzmete u obzir da je 44% automobila proizvedenih prošle godine bilo predviđeno za Narodnu Republiku. Još jedna zanimljiva činjenica koju je bavarska marka objavila povodom početka proizvodnje facelift-a ima veze sa popularnošću verzije sa produženim međuosovinskim rastojanjem. Prema BMW-u, 80 posto klijenata doplati za produženu verziju, što povećava udaljenost između osovina za 14 centimetara kako bi se dobio dodatni prostor za putnike u kabini.

2020-bmw-7-series-facelift-production-at-dingolfing-factory.jpg

Facelift je došao manje od 4 godine nakon predstavljanja aktuelne generacije modela, a ovo bi lako mogao biti kraj i za V12 motor u njemu. Glasine govore da sedma generacija više neće biti dostupna sa V12 motorom, a vidimo da i konkurencija radi slično (tipa Mercedes). Ne samo to, BMW Blog navodi da sljedeća generacija modela neće imati čak ni V8, te da će i on biti penzionisan.

Ako se glasine pokažu kao istina, čini se da i nije loš trenutak za kupovinu jedne “sedmice”, možda vremenom postane i dobar kolekcionarski automobil.

Milan Vukićević, CGauto

Poslednji put izmenjenočetvrtak, 14 mart 2019 18:34
megapixel logo