Mercedes registrovao ime O-Klasa
Log in

Mercedes registrovao ime O-Klasa

Početkom godine Mercedes-Benz registrovao je kod Federalnog biroa za patente SAD oznake GLS 600, GLS 680 i S 680, a vjeruje se da su one rezervisane za Maybach brend. Sada, njemački proizvođač je ponovo zaintrigirao javnost novim imenima mogućih serijskih modela ili koncept vozila.

Kako piše AutoGuide, Mercedes je prije nedjelju dana popunio prijavu kod Evropske kancelarije za intelektualnu svojinu, a predmet su oznake O 120, O 140, O 180 i O 200. Radi se o kategoriji “motorna vozila i motori za vozila”, a mogu se koristiti za putničke automobile, kamionete i vanove.

AutoGuide skreće pažnju da Daimler trenutno koristi O oznaku za gradske autobuse, pa je tako posljednji Mercedes-Benz Citaro poznat i pod oznakom O530.

Ovdje ipak postoje određene nelogičnosti. Prvo, nove oznake imaju niske numeričke vrijednosti pa se gotovo sigurno ne radi o većim vozilima. Drugo, kod novoregistrovanih oznaka postoji razmak između slova O i numeričkog dijela, za razliku od autobusa.

Iako niko sa sigurnošću ne zna za koju bi se vrstu vozila mogla koristiti nova oznaka, treba imati na umu da kompanije često registruju imena samo da bi ih zaštitili od konkurencije, te da često uopšte i ne dođe do finalnog proizvoda.

Milan Vukićević, CGauto

Poslednji put izmenjenoutorak, 12 februar 2019 16:40
megapixel logo