Provjerite akumulator pred put
Log in

Provjerite akumulator pred put

Problemi sa akumulatorom obično muče vozače zimi. Niske temperature, zgusnuto ulje u motoru, i velika količina vlage mogu veoma loše uticati na akumulator u Vašem automobilu. Često previđamo da i ljeto nosi potencijalne probleme sa akumulatorom i sistemom njegovog punjenja.

Važno je zapamtiti da vreli dani mogu biti podjednako pogubni za akumulator i električni sistem auta, kao i hladni dani. Jednako je važno da povremeno provjerite stanje akumulatora i električnog sistema, čak i kada je vrijeme toplo. Imajte na umu da Vas svaki dio koji ne održavate može izdati kada Vam je najpotrebniji. Akumulator Vam se može isprazniti na putu, po vrelom danu, kada Vam je automobil pun putnika i prtljaga.

Akumulator u Vašem automobilu se sastoji od rastvora sumporne kiseline i vode koji prekriva olovne ploče. Hemijska reakcija između raznih elemenata akumulatora generiše struju. Struja se prenosi preko elektroda na vrhu akumulatora, klema i kablova do potrošača. Akumulator je podeljen u 6 "ćelija" i zatvoren u plastično kućište.

Danas se sve više koristi moderniji tip akumulatora, koji umesto tečnosti koristi gel. Takvi akumulatori su hermetički zatvoreni i ne zahtijevaju održavanje.

Akumulator je veoma jednostavan uređaj, iako je jedan od najvažnijih delova automobila. Ako se ne puni, ne prazni, ili ne funkcioniše kako je predviđeno, brzo će Vas ostaviti bespomoćnim na putu. Tokom ljeta, visoke temperature mogu dovesti do isparavanja vode iz akumulatora što dovodi do poremećaja koncentracije sumporne kiseline. Ako Vaš automobil koristi ovakav tip akumulatora, često provjeravajte i po potrebi dopunite akumulator. Koristite destilovanu vodu.

U prosjeku, jedan od četiri automobila u toku godine dobije nov akumulator. Prije ili kasnije, svaki akumulator mora biti zamenjen. Ali, kada akumulator otkaže, to Vas može koštati više od same zamjene. Možda ćete ostati negde na putu, moraćete da platite šlepanje. U svakom slučaju, može donijeti mnoge neprijatnosti.

Ništa Vas ne košta da provjerite akumulator i sistem njegovog punjenja sledeći put kada odete na redovan servis. Vaš majstor može veoma brzo da priključi automobil na kompjuter i da proveri stanje akumulatora i električnog sistema i tako Vas na vrijeme upozori na predstojeće probleme.

Postoji nekoliko stvari koje možete da projerite i sami. Kada sledeći put otvorite haubu, provjerite akumulator. Posebnu pažnju obratite na dio na kom se kleme kače na akumulator. Bilo kakvu prljavštinu, rđu, ili naslage treba očistiti, pošto oni mogu doprinijeti kvaru akumulatora, ili lošem spoju. Nekada je zaprljan spoj akumulatora i kleme dovoljan da automobil ne može da upali.

Zapamtite - nemojte čekati da Vaš automobil počne teško da pali, ili da pali lampicu upozorenja, prije nego što se posvetite ovom problemu. Ako čekate, može biti kasno. Kada kupujete nov akumulator, provjerite dimenzije i amperažu akumulatora za Vaš automobil. Provjerite akumulator u okviru

Više iz ove kategorije Ispravan pritisak u pneumaticima »
megapixel logo