Eko vožnja smanjuje potrošnju i uvećava bezbjednost
Log in

Eko vožnja smanjuje potrošnju i uvećava bezbjednost

Eko vožnja je moderan i inteligentan stil vožnje koji, ukoliko se aktivno primjenjuje, može znatno doprinijeti smanjenju potrošnje goriva i negativnog utjecaja čovjeka na okolinu, uz istovremeno povećanje sigurnosti i ugodnosti vožnje.

Dakle, Eko vožnja:

> smanjuje potrošnju goriva i ujedno štedi novac

> smanjuje troškove održavanja automobila

> smanjuje broj saobraćajnih nezgoda i time nastalu štetu

> smanjuje emisije štetnih gasova (CO2)

> smanjuje lokalne emisije štetnih gasova

> smanjuje buku

> smanjuje stres za vrijeme vožnje

> povećava sigurnost u saobraćaju

> poboljšava vozačke sposobnosti

> povecava ugodnost u vožnji za vozače i putnike

Zlatna pravila Eko vožnje:

Što ranije prebacajte u višu brzinu

Prebacajte brzinu izmeđ­u 2000 i 2500 rpm

Održavajte konstantnu brzinu

Vozite u maksimalno mogućoj brzini pri niskom broju obrtaja

Anticipirajte situacije u saobraćaju

Na vrijeme uocavajte saobraćajne situacije i u skladu sa njima prilagođ­avajte vašu vožnju

Kocite pravovremeno

Kada trebate usporiti ili se zaustaviti – kočite uglađ­eno otpuštajuci papučicu gasa na vrijeme ostavljajuci motor u brzini

Redovno provjeravajte pritisak u gumama

25% nižim pritiskom od nominalnog u pneumaticima povećava se trenje kotrljanja za 10%, a samim tim i potrošnja goriva za 2%

Još korisnih savjeta:

Vožnjom zagrijte motor

Što vam je vozilo hladnije, to mu je potrebno više energije da krene. Tokom kratkih zimskih putovanja, vaše vozilo može da potroši i do 50% više goriva. Kad pokrenete motor, nemojte da stojite dok se on zagrijeva. Što prije krenite umjerenom vožnjom. Vaše vozilo će se brže zagrijati dok vozite.

Moderna vozila su osmišljena tako da mogu da krenu bez korišćenja papučice za gas, zato što ovo troši gorivo, a ništa ne pridonosi pokretanju vozila.

Vozite sa zatvorenim prozorima

Kada vozite brže od 50 km/h sa otvorenim krovnim otvorom ili prozorom, aerodinamični otpor se značajno povećava. Isti je slučaj i sa kabrioletima sa otvorenim krovom.

Uštedićete gorivo ukoliko zatvorite prozore pri brzoj vožnji. Dajte prednost ventilacionom sistemu kako biste osvježili kabinu vašeg vozila. Klima-uređaj je efikasniji što je veća brzina.

Upravljajte potrošačima struje

Svi električni sistemi koji su dostupni u vašem vozilu se napajaju strujom iz motora. Samim tim, što više koristite električne energije, to više trošite gorivo. Uopšteno govoreći, budite razumni: nemojte nepotrebno uključivati električne aparate. Funkcije za sjedišta sa grijačima, za odleđivanje zadnjeg stakla ili za ventilaciju treba da se isključe ili da se podese na najniže vrijednosti koje zadovoljavaju vaše potrebe. Klima-uređaj crpi energiju motora. Pri velikim vrućinama, ako održavate nisku temperaturu, potrošnja goriva može da poraste za 25%. Pametno koristite klima-uređaj, a ako imate automatski model, vodite računa da ne birate prenisku temperaturu ili temperaturu koja se mnogo razlikuje od spoljašnje temperature (ne više od 4-5°C). Ne samo da ćete uštedjeti gorivo, već ćete na taj način izbjeći i ”toplotne udare” pri ulasku ili izlasku iz vozila.

Redovno održavajte vaše vozilo

Ako su djelovi (motor, mjenjač, klima-uređaj, gume…) u lošem stanju, vaše vozilo neće funkcionisati optimalno, a i povećava se potrošnja goriva. Ne možete da održite najbolje performanse ukoliko vam vozilo redovno ne održava profesionalni serviser. Na primjer, ulje za motor nudi podmazivanje, ali doprinosi i efikasnosti motora. Isti je slučaj i sa većinom djelova u vašem vozilu. Klima-uređaj koji je u lošem stanju značajno povećava vašu potrošnju goriva. Bićete na dobitku, ako održavate vaše vozilo u savršenom stanju, jer će ono manje da troši, biće pouzdanije i više će da vrijedjeti pri preprodaji.

megapixel logo