Kolika je potrošnja goriva pri motornom kočenju ?
Log in

Kolika je potrošnja goriva pri motornom kočenju ?

Da li znate da je potrošnja goriva kada koristite motornu kočnicu ravna nuli!? Kada je mjenjač u brzini, a gas pušten, gorivo se ne troši. Ovo se odnosi na sve automobile novije generacije, proizvedene u posljednjih desetak godina, odnosno na sve automobile koji imaju elektronsku kontrolu ubrizgavanja goriva, bez obzira na vrstu goriva.

Prilikom puštanja papučice gasa, računar koji kontroliše ubrizgavanje goriva zatvara dovod goriva u motor. Mjenjač povezuje motor i točkove na sljedeći način: u vožnji rad motora se prenosi na lamelu, a sa nje snaga preko mjenjača dospijeva na točkove. Kada koristimo motorno kočenje, situacija je obrnuta: motor se ne pogoni gorivom, nego se inercija okretanja točkova prenosi na motor preko mjenjača i lamele. To omogućava da motor radi bez goriva, već pogonjen točkovima koji se kreću po inerciji.

Potrošnja goriva u leru

Za razliku od motornog kočenja, kada je mjenjač u leru, motor se pogoni gorivom. Tada je potrošnja mala, ali ipak postoji. Ova potrošnja se mjeri na sat i u prosjeku iznosi oko 0,8-1,2 litara goriva na sat.

Kada motor radi, on pokreće neke druge uređaje: alternator, kompresor klima uređaja, pumpu za vodu... Svaki od ovih uređaja odnosi dio snage motora i tako povećava potrošnju goriva. Poznato je da klima uređaj povećava potrošnju za nekih 1-1,5 litara na 100 pređenih kilometara. Pošto smo zaključili da se prilikom motornog kočenja ne troši gorivo, možemo zaključiti da se tada i hladimo potpuno besplatno.

megapixel logo