Zašto odmah preći na ljetnje gume?
Log in

Zašto odmah preći na ljetnje gume?

Ljetnje gume su izrađene od mješavine koja se odlično ponaša pri visokim temperaturama, ali se zato zimi stvrdnu i veoma loše koče i skreću čak i na apsolutno suvom asfaltu pri niskim temperaturama.

Zimske gume su napravljene od mekše smješe, koja zadržava dobre karakteristike i kada temperatura padne daleko ispod nule, pri čemu karakteristična duboka šara pomaže da „kopaju“ kroz snijeg i bolje „grebu“ po ledu.

Međutim, upravo te prednosti zimskih guma u zimskom periodu postaju veoma ozbiljne mane kada temperature odu visoko u plus.

Evo neki od glavnih razloga:

1. Prvo, ekonomski razlog. Zimske gume su po pravilu skuplje, pa vam se ne isplati da ih koristite čitave godine, jer će se na taj način mnogo brže potrošiti nego što treba. Takođe, toliko ćete ih potrošiti vozeći ih čitave godine, da neće imati dovoljno duboku šaru da prijanjaju u zimskim uslovima vožnje. Ovo se  pogotovo odnosi na ljeto kada su temperature ekstremno visoke u Crnoj Gori. Koristeći ljetnje gume ravnomjerno ćete trošiti oba seta guma, što znači da će trajati duže.

2. Ljetnje gume su superiorne na mokrom putu. One imaju “ljepljive” sastojke u svojoj smješi koji prijanjaju za mokar put, kao i dezen gazećeg sloja specijalno dizajniran da usmjerava vodu kroz kontaktnu površinu i odvodi je van nje.

3. Ljetnje gume poboljšavaju držanje i upravljivost vašeg vozila na putu. Ovo važi nevezano za to koju vrstu vozila vozite (miniven, terenac, sportski auto itd.) s tim da će na određenim vrstama vozila promjena biti veća nego na drugim.

4. Ljeti se mnogo više uživa u vožnji, a ljetnje gume doprinose tom ugođaju. Sa njima je vožnja mnogo udobnija i tiša, kada se uporedi sa bučnom i tvrdom vožnjom na zimskim gumama.

5. Ljetnje gume su dostupne u velikom broju dezena i dimenzija što ih čini savršenim izborom za one koji posjeduju sportski auto. One mogu bitno uticati čak i na izgled vašeg auta, pored performansi, upravljivosti, ubrzanja, kočenja i ostalih bitnih aspekata vožnje.

6. Ljetnje gume su tako dizajnirane da daju najbolje performanse kako na mokrom, tako i na suvom putu, zbog gazećeg sloja i smješe od koje su napravljeni. Zbog toga su one najbolji izbor ako živite u regiji gdje su ljeta vrela, a takođe podložnoj kišnim padavinama.

Kako se pravilno čuvaju gume?

Evo i kako se pravilno odlažu gume kada ih skinete sa vozila.

Sa felnom – horizontalno, jednu na drugu, naduvane na uobičajen pritisak. Ukoliko vam je prostor problem, možete i da ih okačite na zid, a u tom slučaju ih naduvajte na jedan bar.

Bez felne – vertikalno, jednu uz drugu. Obavezno ih rotirajte npr. 2-3 puta mjesečno, da se ne bi deformisale.

Napomenimo da je cijena zamjene guma sa balansiranjem u Crnoj Gori od 3 do 5 eura, dok se Hotel za gume kreće od 10 do 20 eura po setu, no čest je slučaj da se za stalne kupce gume skladište besplatno.

megapixel logo