Kia za Evropu predstavila XCeed krosover
Log in

Kia za Evropu predstavila XCeed krosover

Porodica Ceed korejskog proizvođača automobila postala je bogatija za još jednog člana – Kia XCeed. Radi se o dugo iščekivanom kompaktnom krosoveru koji je baziran na popularnom hečbek modelu, pa i izgleda kao povišena verzija Ceeda.

caad6d63-kia-xceed-11.jpg

Treba ipak reći da je gotovo svaki panel na automobilu nov, pa su prednji i zadnji prepusti duži za 25 odnosno 60 mm, model je širi za 26 mm i ima 42 mm viši klirens od Ceeda. Sa druge strane međuosovinski razmak od 2650 mm ostao je identičan kao na Ceed modelima.

6c876b3c-kia-xceed-8.jpg

Eksterijer je vizuelno upotpunjen sa plastičnim elementima po donjem obodu karoserije, zakošenijom linijom krova iza B stuba, izmijenjenim svjetlosnim klasterima, restilizovanim branicima, osvježenom prednjom maskom i slično. Moguće je birati 12 boja eksterija uz eksluzivnu Quantum Yellow, kao i felne prečnika 16 i 18 inča.

f15022c2-kia-xceed-9.jpg

Enterijer je uglavnom prenijet iz modela Ceed i sadrži mekane materijale, satin chrome izgled i asortiman platna, sintetičke kože ili presvlaka od prave kože. Jedinstven za XCeed je novi paket sa kombinacijom crne i žute boje na kontrastnim šavovima i detaljima. Kupci mogu birati izmeču standardnog ekrana od 8 inča, ili opcionog 10.25 inčnog na centralnoj konzoli, odnosno 12.3 inčne digitalne instrument table. Prtljažni prostor je porastao i sada iznosi 426 l.

121ec34b-kia-xceed-6.jpg

Inicijalno će biti dostupna tri benzinca i dva dizelaša. Tu su 1.0 trocilindraš sa 120 ks, kao i 1.4 litarski 4-cilindraš sa 140 ks i 1.6 sa 204 ks. Dizelaše brani 1.6 litarski T-GDi snage 115 ks u jednoj opciji i drugoj sa 134 ks i 320 Nm. Svi osi osnovnog benzinca su dostupni sa 6-stepenim manulenim ili 7-stepenim automatskim mjenjačem sa duplim kvačilom. Početnom naredne godine postaće dostupne blago hibridna i plug-in hibridna verzija.

12af5282-kia-xceed-7.jpg

Obzirom da se radi o manjem krosoveru, na modelu je prisutan samo pogon naprijed.

dcfedc9f-kia-xceed-12.jpg

Kia XCeed je limitiran samo za evropsko tržište i u prodaji će se naći u trećem kvartalu ove godine. Proizvodnja će se odvijati u Zilina fabrici u Slovačkoj gdje se proizvode i Ceed Hatchback, Sportswagon i ProCeed.

Milan Vukićević, CGauto

megapixel logo